ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Τα σπαράγγια είναι ένα ζουμερό και τρυφερό λαχανικό, που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Τα σπαράγγια αντέχουν στο χρόνο και είναι από τα αηθαλή μέλη της οικογένειας lily. Υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες, ωστόσο μόνο 20 είναι κατάλληλες προς βρώση. Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη (από τέλη Μαρτίου μέχρι τον Μάιο), ενώ το φυτό ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Η ιστορία αυτού του λαχανικού είναι μεγάλη και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες γνωστές εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσογείου και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αιγύπτου. Το Μεσαίωνα, ωστόσο η κατανάλωσή του περιορίστηκε, ενώ «επανεμφανίσθηκε» τον 18ο αιώνα.

Διατροφική αξία

Τα σπαράγγια αποτελούν φυσικό διουρητικό. Η διουρητική τους δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, στο αμινοξύ ασπαραγίνη, αλλά και στη χαμηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο. Επιπλέον, τα σπαράγγια περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • USDA, Grin Taxonomy for Plants http://www.ars-grin.gov/npgs/searchgrin.html
  • Hill A, (2002) ’Developmental issues in attitudes to food and diet’, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables, 25/05/2015 http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html.
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 20/5/2015 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’ 25/05/2015                                                                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el
  • USDA National NutrientDatabase25/05/2015                                                                                                                                               www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)