ΠΙΣΩ
Βραστό ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο και αποξηραμένα σύκα
Συνταγή CHEF Ιωάννη Καλλιντέρη, Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2017

Εκτέλεση 

Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα, τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους. Τα ξεφλουδίζουμε τα κόβουμε σε  κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη σχετικά και ανοικτή κατσαρόλα. Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα. Δένουμε  σε ένα τούλι τα μυρωδικά. Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά  και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία. Προσέχουμε να μη πιάσει και  όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα  σε πιο μικρά κομμάτια. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.


Δείτε του chef Ιωάννη Καλλιντέρη  να ετοιμάζει την συνταγή εδώ.

Υλικά


  • 300γρ ταλαγάνι 
  • 100γρ μαρμελάδα 
  • 30γρ αποξηραμένα σύκα μουλιασμένα σε γλυκό κρασί και ψιλοκομμένα 

Υλικά για τη μαρμελάδα:

  • 1 κιλό σύκα 
  •  ½  κιλό 
  •  ⅓ κούπας νερό
  •  2 ξύλα κανέλας 
  •  6 γαρύφαλλο
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού 
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)