ΣΑΚΙ
ΣΑΚΙ / ΤΣΟΥΒΑΛΙ
Τα σακιά είναι από λινάτσα, δηλαδή από λινάρι. Μέσα στα σακιά τοποθετούνται σιτηρά, ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Στην ελαιοκαλλιέργεια πρόκειται για σάκους χωρητικότητας 80 κιλών κατασκευασμένους από λινάρι, λινάτσα. Ο καρπός μπαίνει μέσα σε αυτά και μεταφέρονται στα ελαιουργία για την παραγωγή του ελαιολάδου. Επιπλέον, το σακί χρησιμοποιείται στη ρυζοκαλλιέργεια και στην παραγωγή αλατιού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Βρυώνης Π., 2005, Ήθη και έθιμα της Καλαμάτας σχετικά με γέννηση, γάμο, θάνατο, Καλαμάτα (ΑΛΥΠΠ1).
• Κακούρος Ι., 2006, Συλλογή λαογραφικού υλικού για τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο από την περιοχή της Αβίας Μεσσηνίας, Καλαμάτα (ΑΛΥΠΠ6).
• Κατσαρά Β.-Ν., 2009, Συλλογή λαογραφικού υλικού για τον υλικό βίο των κατοίκων του χωριού Κεφαλινού Μεσσηνίας, Καλαμάτα (ΑΛΥΠΠ8).
• Λυμπεροπούλου Δ., 2011, Συλλογή λαογραφικού υλικού από τον Άγιο Σώστη Νομού Μεσσηνίας, Καλαμάτα (ΑΛΥΠΠ10).
• Σμυρλή Χ., 2012, Συλλογή λαογραφικού υλικού για τον υλικό βίο από τη Μεθώνη, Καλαμάτα (ΑΛΥΠΠ15).
• Γιαννοπούλου Μ., 2007, «Η αποθήκευση του ελαιολάδου σε πήλινα αγγεία από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα», στο Ουρανία Καραγιάννη (επιμ.), «Ο δε τόπος… ελαιοφόρος». Η παρουσία της ελιάς στην Πελοπόννησο, Αθήνα: Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σελ. 121-131
• Δουλαβέρας Α. Ν., 2012, «Όψεις του λαϊκού βίου στη Μεσσηνία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα», στο Μεσσηνία: Συμβολές στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της, επιστημ. επιμέλεια: Α. Ν. Δουλαβέρας – Ι. Κ. Σπηλιοπούλου, Αθήνα: εκδόσεις Παπαζήση, σελ. 521-589
• Μηλίγκου-Μαρκαντώνη Μ., 2006, Δέντρα – Φυτά - Άνθη στον λαϊκό πολιτισμό των νεώτερων Ελλήνων, Αθήνα
• Ξανθέας Σ. Σ., 2007, Λαογραφικά Έξω Μάνης. Τσέρια, Αθήνα: έκδοση Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός»
• Ψαρράκη-Μπελεσιώτη Ν., 1978, Παραδοσιακές καλλιέργειες, Αιμιλία Γερουλάνου (επιμ.), Αθήνα: εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)