Το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”. Σκοπός του είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και η διάδοσή της. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής και την ένταξή της παράδοσης στο σύγχρονο τρόπο ζωής με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται τα Μεσσηνιακά προϊόντα όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά & ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσσηνιακής Διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών, ενώ αρκετά συναντώνται αυτούσια ή σε διάφορες ποικιλίες και σε άλλα σημεία της Μεσογείου.
Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.
Ο μουσειολογικός σχεδιασμός προβλέπει την παρουσίαση επιλεγμένων παραδοσιακών στοιχείων και τη στοιχειοθέτηση μίας πλήρους σύγχρονης διατροφής με βάση τα μεσσηνιακά υλικά. Ο αέναος εμπλουτισμός της μόνιμης ψηφιακής έκθεσης του Μουσείου με συνταγές, παραδοσιακά και διατροφικά στοιχεία, καθώς και η δημιουργική διάδραση με τους επισκέπτες συμβάλλουν στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής και λαογραφικής μνήμης και στην παγκόσμια προώθηση των ωφελειών της Μεσσηνιακής Διατροφής.