ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Η ελληνική γη μάς προσφέρει πληθώρα βρώσιμων χόρτων και βοτάνων, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν είναι γνωστά τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Μεσσηνίας αναφέρονται άγρια χόρτα, όπως είναι οι τζοχοί λαδάκια, οι σταρίθρες, οι μυτζιθρούλες, το αγριοσπανάκι, οι καυκαλίθρες, οι πικραλίθρες, οι λέχουρδες, οι παπαρούνες, τα ραδίκια του βουνού, οι λαψάνες, τα σκολιόμπρια, οι χονδροθόδωρες, τα μαυρόχορτα ή στύφνος, τα μπρισκάνια, το σινάπι κ.α. Συνήθως βράζονται ή τσιγαρίζονται με κρεμμύδι. Παραδοσιακά συνοδεύονται με τυρί φέτα, ελιές, σαρδέλες παστές και λεμόνι. Μπορεί να τα συναντήσουμε ως πάστα (ντομάτα) ή με άρμη (αρμίτσα).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τα άγρια χόρτα γιατί έχει διαπιστωθεί η υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Πρόσφατες μελέτες σε επτά διαφορετικά χόρτα της ελληνικής γης εντόπισαν σημαντικές ποσότητες κερκετίνης, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ποσότητες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και το τσάι, οι κατεξοχήν πηγές της συγκεκριμένης αντιοξειδωτικής ουσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • HillAJ, 2002, Developmentalissuesinattitudestofoodanddiet, ProceedingsoftheNutritionSociety, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables,http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html. τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm,τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el,τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)