ΑΛΑΤΙ
ΑΛΑΤΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η λέξη ‘αλάτι’ προέρχεται από το ομηρικό ‘αλς’ (θάλασσα). Το μεσσηνιακό αλάτι είναι άριστης ποιότητας και παραδοσιακά θεωρούνταν προϊόν απαραίτητο για το νοικοκυριό (μαγείρεμα, συντήρηση κάπαρης κ.α.) και μέσο ανταλλαγής προϊόντων, όπως φρούτα και τυριά. Το μάζεμα του αλατιού ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Πριν από αυτό το διάστημα γεμίζουν οι μεγάλες λούμπες με θαλασσινό νερό, το οποίο βράζει στον ήλιο και απομένει λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού, που γίνεται άρμη, δηλαδή νερό με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Στη συνέχεια μοιράζεται σε πιο μικρές αλυκές και όταν αυτό εξατμιστεί, μένει το αγνό, καθαρό αλάτι. 
Το αλάτι αυτό συλλέγεται με κουτάλες, τοποθετείται σε καλάθια και στη συνέχεια απλώνεται στις λιάστρες, σε καθαρούς επίπεδους βράχους για να στεγνώσει και να μετατραπεί σε αστραφτερό λευκό αλάτι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το αλάτι της Μεσσηνίας είναι πιο γευστικό από το επιτραπέζιο και περιέχει 40% νάτριο, καθώς και μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Η κατανάλωσή του θαλασσινού και του επιτραπέζιου αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από 1500 mg ημερησίως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Έθνος.gr, Το αλάτι φωλιάζει στα βράχια της Μάνης,
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid= 2&pubid=128775077&tag=20649, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
2. Mayo Clinic, Sea salt vs. table salt: What's the difference?,
http://www.mayoclinic.com/health/sea-salt/AN01142, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 2/1/2013
4. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’,
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)