ΠΙΣΩ
ΔΙΠΛΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 6 λεπ
Άτομα 12
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, τον χυμό των πορτοκαλιών, το αλάτι και την σόδα. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφικτή που θα ανοίγεται εύκολα σε φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό και πλάθουμε ξανά. Στην συνέχεια κόβουμε την μπάλα από ζυμάρι σε μικρότερες μπάλες και τις ανοίγουμε σε φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη. Τα φύλλα τα κόβουμε σε λωρίδες. Ρίχνουμε τις λωρίδες σε λάδι που έχουμε βάλει να κάψει και αρχίζουμε να τηγανίζουμε. Με τη βοήθεια πιρουνιών τυλίγουμε κάθε λωρίδα και την αποσύρουμε από την φωτιά όταν έχει αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Τοποθετούμε τις δίπλες σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν το λάδι. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 6-8 λεπτά, στην συνέχεια βουτάμε κάθε δίπλα χωριστά στο σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καρύδι.



Διατροφική αξία:
Οι δίπλες ανήκουν στην κατηγορία των γλυκών, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά, με βάση όμως το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό εκπρόσωπο των μονοακόρεστων λιπαρών και βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL “καλής” χοληστερόλης, ενώ η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες προστατεύει κυρίως το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Η περιεκτικότητα της δίπλας σε μέλι της προσθέτει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.


Ιστορικό:
Γλύκισμα από την πόλη της Καλαμάτας όπου προσφέρεται σε χαρές και η τοπική παράδοση το έχει συνδέσει με τον γάμο.



Πηγή: Κατίνα Κοντογώνη

Υλικά


  • 5-6 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
  • 8 αυγά
  • Χυμό 2-3 πορτοκαλιών
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Σιρόπι


  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)