ΑΝΤΡΑΚΛΑ Ή ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ
ΑΝΤΡΑΚΛΑ ή ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ
Αντράκλα ή τρέβα ή χοιροβότανο ή γλυστρίδα. Η τελευταία ονομασία προέρχεται από τον βλεννώδη χυμό των βλαστών του. Αποτελεί κοινό αγριόχορτο, το οποίο φύεται με ιδιαίτερη ευκολία, τόσο σε ακαλλιέργητα όσο και σε καλλιεργημένα ξηρά εδάφη. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείται και ζιζάνιο. Καταναλώνεται ωμό ή μαγειρεμένο σε σαλάτες, αλλά και ως υλικό σε σούπες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Σύμφωνα με διατροφικές μελέτες είναι το πλουσιότερο σε ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως λινολενικό οξύ) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία παρέχουν προστασία έναντι των καρδιοπαθειών. Επίσης περιέχει βιταμίνες (Α, C, και Β), μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Simopoulos A, 2004, Omega-3 Fatty Acids and Antioxidants in Edible Wild Plants, Biol Res, 37, σελ. 263-277
  • Simopoulos A. P., H. A. Norman, J. E. Gillaspy, and J. A. Duke, 1992, Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidants, Journal of the American College of Nutrition, Vol 11, Issue 4, σελ. 374-382
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)