ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ
ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ
Το φραγκόσυκο είναι μικρό φρούτο, το οποίο περιέχει μικροσκοπικούς σπόρους ενώ η φραγκοσυκιά έχει ελάχιστη ανάγκη για νερό και χαμηλό κόστος καλλιέργειας. Στο Νομό Μεσσηνίας δεν υπάρχουν συστηματικές φυτείες φραγκοσυκιάς, απλά συναντώνται αυτοφυή δένδρα διάσπαρτα σε κάποιες περιοχές. Η ονομασία του συνάδει με την προέλευση του από Ευρωπαίους θαλασσοπόρους τον 16ο αι. μ.Χ.. Ο κάκτος της φραγκοσυκιάς προσφέρει θρεπτικά και γευστικά φρούτα κάθε Αύγουστο. Οι Μεσσήνιοι για να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλο τον χρόνο συνηθίζουν να παρασκευάζουν πελτέ από φραγκόσυκο και μαρμελάδα που την χρησιμοποιούν σαν γαρνιτούρα σε διάφορα γλυκίσματα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το φραγκόσυκο είναι εξαιρετικά θρεπτικό, πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες Β6, Κ και C. Επίσης, προσφέρει φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α. Σύμφωνα με ενδείξεις η κατανάλωση φραγκοστάφυλου μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό διούρησης και κατ επέκταση να μειώσει την κατακράτηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους και υπέρταση. Ενδέχεται επίσης να έχει αντιϊκές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το εκχύλισμα του φραγκοστάφυλου παρέχει αντιοξειδωτική προστασία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Livestrong.com. Food and drink,
http://www.livestrong.com/article/409175-the-nutritional-benefits-of-the-prickly-pear/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• Tα νέα.gr, http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=5&faqID=10285&la=1/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• Mayoclinic,
http://www.mayoclinic.com/health/prickly-pear-cactus/AN02193/, τελευταία προσπέλαση 15/122013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)