ΓΑΥΡΟΣ
ΓΑΥΡΟΣ
Ανήκει στα ψάρια του αλμυρού νερού και βρίσκεται σε θερμές περιοχές, όπου δημιουργεί κοπάδια στον αφρό. Τροφή του αποτελούν μικρά όστρακα και μαλάκια, καθώς και άλλα είδη ψαριών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ο γαύρος αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης και ανήκει στα ψάρια με χαμηλή λιποπεριεκτικότητα (<5%) αποτελώντας πηγή ω-3 λιπαρών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, διατηρούν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, προστατεύουν από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και έχουν θετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλύτες βιταμίνες Α και D, και οι υδατοδιαλύτες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12). Τέλος, έχει βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ιώδιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cristina Augood, Usha Chakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham, Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, Laura Tomazzoli, Fotis Topouzis, Johannes R VingerlingandAstrid E Fletcher, 2008,Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes,and associations with neovascularage-relatedmacular degeneration, American Journal of ClinicalNutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406
2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, 2002, Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation, Nov 19;106(21), (2002):2747-57.
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)