ΠΙΣΩ
ΚΑΓΙΑΝΑΣ
Χρόνος προετ/σίας 20 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 12 λεπ
Άτομα 2
Εκτέλεση:
Τρίβουμε στο τρίφτη την τομάτα. Τη βράζουμε ώσπου να απορροφήσει τους χυμούς της. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι. Όταν τσιγαριστεί ελαφρώς, χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε στη τομάτα την ώρα που βράζει. Όταν φουσκώσουν τα αυγά τα ανακατεύουμε. Το συνοδεύουμε με φέτα.


Διατροφική αξία:
Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή ζωικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στη διατροφή του ανθρώπου και είναι τρόφιμα που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και χοληστερόλη. Οι τομάτες αυξάνουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνταγής.


Ιστορικό:
Συνταγή τρίτης γενιάς
‘’Θυμάμαι κάποιον Αύγουστο μετά της Παναγίας ήμασταν στο κτήμα. Η γιαγιά μου η Ελένη ήταν πολύ καλή μαγείρισσα. Άναψε φωτιά, έβαλε τη σιδεροστιά και επάνω τοποθέτησε ένα μεγάλο τηγάνι. Πω, πω, πω τι νοστιμιά! Ακόμα το θυμάμαι. Φυσικά ακολουθώ και εγώ τη μαγειρική της γιαγιάς μου.’’


Πηγή: Ελένη Μακρή

ΥΛΙΚΑ(1)

Τομάτες

615g

Αυγά

 270g

Ελαιόλαδο

 108g

Σύνολο

1023g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

835g

 

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5) :

 

 

ΥΔ/100g


ΥΔ /100g

μαγ.

ΠΡ

/100g

ΠΡ/100g

Μαγ.

ΛΙΠ/100g



ΛΙΠ/100g

μαγ.


Δ.I/100g



Δ.Ι/100g

Μαγ. 


Τομάτες

4.5

3.3

1

0.7

0.1

0.07

0,3

0,2

Αυγά

1.9

0.6

11.5

3,7

11.1

3,6

0

0

Ελαιόλαδο

0

0

0

0

99.9

12,9

0

0

Σύνολο

 

3,9

 

4,4

 

16,6

 

0.2


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

 

 

Kcal /100g  

182

Υδατάνθρακες (g)

3,9

Λιπίδια (g)

16,6

Πρωτεΐνη (g)

4,4

Διαιτητικές ίνες(g)

0,2

 


 


Υλικά


• 5 τομάτες ώριμες
• 5 αυγά σπιτικά
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)