ΠΙΣΩ
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 30 λεπ
Άτομα 6
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι και στη συνέχεια τα πλένουμε καλά. Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια, προσθέτοντας τις ντομάτες, το δυόσμο, το μαϊντανό, 2 ποτήρια νερό και τα βράζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά, προσθέτοντας λίγο χυμό ντομάτας.


Διατροφική αξία:
Τα καλαμαράκια περιέχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με τα ψάρια, διατηρώντας την ιδιότητά τους ως καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης περιέχουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος , το σελήνιο και το ιώδιο. Πρόσθετα, τα καλαμαράκια είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Το ρύζι αποτελεί καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και είναι πλούσιο κυρίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα.


Πηγή: Τασία Μωραγιάννη

ΥΛΙΚΑ(1)

Καλαμαράκια

1000g

Ρύζι

400g

Κρεμμύδια

275g

Ντομάτες

307g

Ελαιόλαδο

216g

Σύνολο

2198g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

1894g



Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5) :

 

 

ΥΔ/100

g

ΥΔ/100g

μαγ.

ΠΡ/100g


ΠΡ/100g

μαγ.

ΛΙΠ/100g


ΛΙΠ/100g

μαγ.

Δ.Ι/100g



Δ.Ι/

100g

μαγ.

Καλαμαράκια

1,5

0,79

16,4

8,6

0,9

0,5

0

0

Ρύζι

77

16

5,6

1,18

0,5

0.1

1,3

0,3

Κρεμμύδια

6,9

1

1,1

0,16

0

0

0,8

0,1

Ντομάτες

4,5

0,73

1

0,16

0,1

0,01

0,3

0,05

Ελαιόλαδο

0

0

0

0

99,9

11,4

0

0

Σύνολο

 

18,5

 

10

 

12

 

0,45



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

 

 

Kcal/100g

220

Υδατάνθρακες (g)

18.5

Λιπίδια(g)

12

Πρωτεΐνη (g)

10

Διαιτητικές ίνες(g)

0,45


Υλικά

• Καλαμαράκια (1 κιλό)
• Ρύζι (400 γρ.)
• 2-3 κρεμμύδια
• Δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
• Μαϊντανό (1 κ.σ.)
• 2-3 ώριμες ντομάτες
• Ελαιόλαδο (1 φ.τ.)
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)