ΣΚΟΡΔΟ
ΣΚΟΡΔΟ
Είναι από ταπαλαιότερα φυτά που καλλιεργούνται στον κόσμο και ευδοκιμούσε στην περιοχή της κεντρικής Ασίας εδώ και 5000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φαίνεται να είναι οι πρώτοι που καλλιέργησαν αυτό το φυτό στην Αφρική και φαίνεται να έπαιξε τεράστιο ρόλο στην κουλτούρα τους. Η δυναμωτική δράση του σκόρδου εκτιμήθηκε σημαντικά και από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι αθλητές και οι πολεμιστές των λαών αυτών κατανάλωναν σκόρδο πριν τους αγώνες και πριν τον πόλεμο, αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην επιστημονική κοινότητα, καθώς συνεχώς αποδεικνύεται η θετική επίδραση του σεπαραμέτρους υγείας. Παρ’ όλο που το σκόρδο είναι διαθέσιμο στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις μορφές του (φρέσκο,

αποξηραμένο, σκόνη), η κατεξοχήν εποχή του είναι από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο.

Διατροφική αξία

Περιέχει συστατικά όπως οι θειοσουλφάτες, εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η αλλισίνη και οι σουλφοξείδες, από τις οποίες πιο γνωστή είναι η αλλίνη. Σε αυτά τα συστατικά οφείλεται και η πολύ ισχυρή οσμή του σκόρδου. Ωστόσο, τα συστατικά αυτά έχουν και ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Η καρδιοπροστατευτική δράση του σκόρδου έχει μελετηθεί διεξοδικά. Πιο συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετισθεί με οφέλη στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, δρα ευεργετικά στην καθίζηση των αιμοπεταλίων και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Επιπλέον, το σκόρδο προκαλεί ένα ερέθισμα που οδηγεί στην παραγωγή νιτρικού οξέος στα τοιχώματα των αρτηριών και που τα βοηθά να χαλαρώσουν. Εξαιτίας των παραπάνω δράσεων, το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί ως ένα τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, της διαβητικής καρδιοπάθειας, του εμφράγματος μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει αντίστροφη σχέση με το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι άτομα που πάσχουν από στομαχικό έλκος ή γαστρίτιδα και τρώνε συστηματικά σκόρδο –μαγειρεμένο ή ωμό- έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο στο οποίο οφείλονταιοι παραπάνω παθολογικές καταστάσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • USDA, Grin Taxonomy for Plants                                                                                                                                                                                   http://www.ars-grin.gov/npgs/searchgrin.html
  • Hill A, (2002) ’Developmental issues in attitudes to food and diet’, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables, 25/05/2015 http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html.
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 20/5/2015 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’ 20/05/2015                                                                                           http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el
  • USDA National NutrientDatabase25/05/2015                                                                                                                                               www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)