ΠΙΣΩ
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
Χρόνος προετ/σίας 25 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 60 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Το ζεματάμε σε λίγο νερό. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε ελαφρά προσθέτουμε τον άνηθο και τα διάφορα μυρωδικά χόρτα και σβήνουμε τη φωτιά.
Μόλις μισοκρυώσει προσθέτουμε τη φέτα κομμένη πολύ μικρά κομματάκια, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Αλείφουμε την επιφάνεια της σπανακόπιτας με λίγο γάλα και μισή κούπα ανθρακούχο νερό (σόδα). Τη χαράζουμε σε κομμάτια και τη ψήνουμε για ¾ περίπου στους 180 βαθμούς.


Διατροφική αξία:
Τα λιπαρά της, κυρίως μονοακόρεστα, προέρχονται από το ελαιόλαδο της συνταγής
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Αντίθετα το σπανάκι από μόνο του δεν αποτελεί καλή πηγή σιδήρου γιατί η μεγάλη περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα δεσμεύει το σίδηρό του. Αν συνδυαστεί όμως με βιταμίνη C, π.χ. χυμός πορτοκαλιού, ντομάτα ή λεμόνι, αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητά του.



Υλικά:


• 1.300 γραμ. σπανάκι
• ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 3 πράσα κομμένα λεπτές ροδέλες
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένος
• Διάφορα μυρωδικά χόρτα ψιλοκομμένα
• 1 ½ κούπα παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας εκλεκτής ποσότητας
• 300 γραμ. τυρί φέτα κομμένη πολύ μικρά κομματάκια
• 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 3 αυγά
• Λίγο αλάτι
• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 2 φύλλα σφολιάτα
ή μπορείτε να κάνετε εσείς τη ζύμη για τα φύλλα
• Μισή κούπα ανθρακούχο νερό (σόδα), βρέχουμε την επιφάνεια της σπανακόπιτας και γίνεται πιο τραγανή.
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)