ΧΤΑΠΟΔΙ
ΧΤΑΠΟΔΙ
Ανήκει στην κατηγορία των ασπόνδυλων θαλασσινών και πιο συγκεκριμένα στα μαλάκια (μαλακό σώμα που καλύπτεται από μανδύα). Έχει τρεις καρδιές και οκτώ πλοκάμια, το ένα χρησιμοποιείται από το αρσενικό ως όργανο αναπαραγωγής. Αναπαράγεται τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου και το θηλυκό γεννά 120.000 έως 400.000 αυγά, δύο μήνες μετά το ζευγάρωμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το χταπόδι ως θαλασσινό περιέχει λιγότερο λίπος σε σχέση με τα ψάρια, εξακολουθώντας να αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, προστατεύουν από την αύξησης της αρτηριακής πίεσης και έχουν θετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το χταπόδι, επίσης, περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλύτες βιταμίνες Α και D, καθώς και οι υδατοδιαλύτες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12) και βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος , το σελήνιο και το ιώδιο. Το χταπόδι θεωρείται πλούσιο σε χοληστερόλη και παλαιότερα οι συστάσεις αρκετών επιστημόνων αναφέρονταν σε αποφυγή της κατανάλωσής του. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας επηρεάζει σε μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με κύριο καθοριστικό παράγοντα τα κορεσμένα λίπη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cristina Augood, Usha Chakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham, Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, Laura Tomazzoli, FotisTopouzis, Johannes R VingerlingandAstrid E Fletcher, 2008, Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascularage-relatedmacular degeneration, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406,
2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, 2002, Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation, Nov 19;106(21), (2002): σελ. 2747-57.
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
4. USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)