ΚΑΠΠΑΡΗ
ΚΑΠΠΑΡΗ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
Ο καρπός είναι ράγα ατρακτοειδής, πολύσπερμος και εντοπίζεται σε μικρούς θάμνους, που φυτρώνουν σε πετρώδη, παραθαλάσσια ακαλλιέργητα μέρη και σε βράχους που έχουν υγρασία. Εκτός από τους καρπούς της κάππαρης, καταναλώνονται τα μικρά μπουμπούκια της, τα οποία μαγειρεύονται με ψάρι, χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη μελιτζανοσαλάτα, σερβίρονται με φάβα, γαρνίρουν τις σαλάτες, το κρέας, τα ψάρια, τις σάλτσες, τα πιάτα λαχανικών. Τα μπουμπούκια, οι καρποί και τα τρυφερά φύλλα της κάππαρης δεν καταναλώνονται νωπά. Η πικάντικη γεύση τους αναδεικνύεται όταν γίνουν τουρσί, διότι μόνο κάτω από την επίδραση της άρμης σχηματίζεται το καπρικό οξύ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η διατροφική της αξία είναι μεγάλη και οι θεραπευτικές της ιδιότητες αναρίθμητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Η κάππαρη είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι ανήκουν στην κατηγορία του λινολεϊκού οξέος, που συγκαταλέγεται στα ευεργετικά για τον οργανισμό μας λίπη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill AJ,2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society ,61, σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)