ΠΙΣΩ
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Άτομα 8
Εκτέλεση: 
Βράζουμε για 10 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τη φλούδα και τον χυμό λεμονιού. 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτοντας το αλεύρι, το μπείκιν-πάουντερ, τα αυγά ένα-ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε την καρυδόψιχα. Ψήνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι για 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι.

Ιστορικό: 
Η συνταγή προέρχεται από τα χωριά του Ταϋγέτου και δεν έχει παραλλαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια. 

Διατροφική αξία:
Τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικού λίπους, καθώς το μισό έως και τα δύο τρίτα του βάρους τους αποτελείται από λιπαρά. Επιπλέον, τα καρύδια είναι τα φυτικά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά με αναλογία 4:1 δύο ειδών λιπαρών, του λινολεϊκού (ω-6 λιπαρό οξύ) και του α-λινολενικού (ω-3 λιπαρό οξύ). 


Πηγή: Όλγα Κοντογώνη

Υλικά


  • 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
  • 5 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν - πάουντερ 
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • Ξύσμα λεμονιού 

Για το σιρόπι;
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 1 λεμόνι
  • Κανέλα
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)