ΠΙΣΩ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΠΑΜΑΣ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 20 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το αλατίζουμε ελαφρά, το ραντίζουμε με λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι. Σε τηγάνι, βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε το κουνουπίδι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφού τηγανιστεί, στο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένο να ξανθίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τομάτα λιωμένη, τα κανελο-γαρύφαλλα και αφήνουμε να πάρουν βράση. Τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα το κουνουπίδι σε σειρές και προσθέτουμε τη σάλτσα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το κουνουπίδι να βράσει καλά. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν μείνει με το λάδι του.

Διατροφική αξία:
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και έχει χαμηλή θερμιδική αξία.

Ιστορικό:
Η συνταγή χρονολογείται προ του 1900 και χρησιμοποιείται ακόμα στις αγροτικές περιοχές.

Πηγή: Χριστίνα Καραλέκα-Ντόνα

Υλικά

• Κουνουπίδι (2 κιλά)
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• Ελαιόλαδο (½ κιλό)
• Πελτέ τομάτας (1 κουταλιά σούπας)
• Μαϊντανός
• Λεμόνια (2)
• Νερό (2 φλιτζάνια τσαγιού)
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κανέλα -γαρύφαλλα.
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)