ΠΙΣΩ
ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Χρόνος προετ/σίας 10 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 10 λεπ
Άτομα 2
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα:
Σε μια βαθουλή στρογγυλή πιατέλα βάζουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε κύβους, προσθέτουμε τα κομματάκια του πορτοκαλιού, το κρεμμύδι και τις ελιές. Αναμειγνύουμε πολύ καλά το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα πασπαλίζοντας τη, με την αρωματική ρίγανη του Ταϋγέτου, και όταν υπάρχουν, και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.Με δυο πιρούνια ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη σαλάτα με φρέσκο-ζυμωμένο Μανιάτικο σταρένιο ψωμί.

Διατροφική αξία:
Ο συνδυασμός της πατάτας (δημητριακό) με τα λαχανικά όπως η κάπαρη, το φρούτο (πορτοκάλι), τις ελιές και το εξαιρετκά παρθένο ελαιόλαδο αυξάνει την διατροφική αξία της συγκεκριμένης σαλάτας.

Ιστορικό:
Όταν είναι η εποχή της, και με φρέσκια νοστιμότατη Μανιάτικη μυζήθρα Ταϋγέτου ή με το παραδοσιακό Μανιάτικο τυρί που κάθε Μανιάτισσα νοικοκυρά επιμελείται και φτιάχνει μόνη της, με αγνό φρέσκο γάλα από πρόβατα και γίδια, που βοσκούν στα πανέμορφα άγρια βάραθρα και μεγαλοπρεπή αξιόλογα φαράγγια του αρσενικού βουνού της, του Ταϋγέτου, με την πλούσια εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα.

Υλικά:


• 4 μέτριες στρογγυλές πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια
• 3 πορτοκάλια κομμένα σε μικρά κομματάκια
• 2 κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα
• 7 Μανιάτικες μαύρες ελιές
• 12 Μανιάτικες μικρές πράσινες (μάτσες) ελιές με θρούμπι
• ½ κούπα φημισμένο παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης, εκλεκτής ποιότητας
• 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο αρωματικό ξύδι Μεσσηνίας, εξαιρετικής ποιότητας
• 1 κουταλιά ρίγανη Ταϋγέτου
• Αλάτι (από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)