ΠETIMEZI
ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Το πετιμέζι πρόκειται για συμπυκνωμένο μούστο και αναφέρεται στον φρέσκο χυμό συμπιεσμένων σταφυλιών, όπου περιέχονται ο φλοιός, οι σπόροι και τα στερεά συστατικά της ρώγας. Ο μούστος των σταφυλιών στο παρελθόν λαμβάνονταν με το πάτημα των φρούτων, ενώ σήμερα η παραδοσιακή πρακτική έχει αντικατασταθεί με σύγχρονες τεχνικές σύνθλιψης. Τα στέρεα συστατικά του μούστου είναι συνήθως 7% -23% του συνολικού βάρους, ενώ η παραγωγή μούστου είναι το πρώτο βήμα για την οινοποίηση. Το πετιμέζι είναι το αποτέλεσμα διαδικασιών βρασμού και συμπύκνωσης του μούστου. Το πετιμέζι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος πετιμέζι - 3 μέρη παγωμένο νερό) ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι
και παγωτά. Επίσης, αποτελεί πρώτη ύλη για την παρασκευή μουστοκούλουρων και μουσταλευριάς.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πετιμέζι αποτελείται από νερό, σάκχαρα όπως η σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη) μαζί με τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, οργανικά και ανόργανα οξέα (τρυγικό, μηλικό και φωσφορικό οξύ), ζύμες, αζωτούχες ενώσεις με την μορφή νιτρικών αλάτων, πηκτίνες με την μορφή σύνθετων σακχάρων, χρωστικές (ανθοκυάνες και φλαβόνες) και αρωματικές ενώσεις. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες της ομάδας Β, μέταλλα (κυρίως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο), πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. OlgaJuhász, Ernö DworschákandPálKozma, 1987, PlantFoodsforHumanNutrition (FormerlyQualitasPlantarum); Nutritivevalueofdifferentgrapemusts (VitisviniferaL.), Volume 37, Number 3, 275-281, DOI: 10.1007/BF01091793
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php,τελευταία προσπέλαση 2/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)