ΡΟΔΙ
ΡΟΔΙ
Το ρόδι (Punica granatum: Punica< αρχαία Φοινικική πόλη, granatum< κοκκώδες) απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη: τους σπόρους ή επισπέρμιο, τον χυμό και τον φλοιό. Στο Νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Ερμιόνη, αλλά και οι ποικιλίες Ξυνοροδιά και Γλυκοροδιά. Η ποικιλία Ερμιόνη είναι μεγαλόκαρπη, με έντονο κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση. Το ρόδι καλλιεργείται με σκοπό τη συλλογή των καρπών του, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη). Στην Αρχαία Ελλάδα, το ρόδι συμβόλιζε τη ζωή και την αναγέννηση, ενώ το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το βαθύ κόκκινο χρώμα του ροδιού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες. Επίσης, το ρόδι είναι πλούσιο στις βιταμίνες Α, C και Ε ενώ περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Τέλος, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της LDL ‘’κακής’’ χοληστερόλης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • 1. Stiles M. Pomegranates, 2007, The pomegranate is a fruit full of symbolism and has rich and ancient history, Natural Medicine 30, σελ. 42-44
  • 2. FAOstat , 2009, Project document for a regional standard for Pomegranate, Food and Agriculture Organization of the United Nations, σελ. 1-6
  • 3. Γάτσιος Κ, 2010, Η ροδιά (Καλλιέργεια – Χρήσεις – Φαρμακευτικές ιδιότητες), Εκδόσεις Αγρότυπος, Αθήνα, σελ. 20-85
  • 4. US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • 5. Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)