ΣΤΑΦΥΛΙ
ΣΤΑΦΥΛΙ
Το σταφύλι ανήκει στην κατηγορία των καλοκαιρινών φρούτων και καλλιεργείται εκτεταμένος στη Μεσσηνία. Τοπικά συναντώνται οι επιτραπέζιες ποικιλίες Φράουλα, Σιδερίτης, Ροζακί, Κάρντιναλ (Cardinal), Σουλτανίνα. Στις ημέρες μας, οι ερευνητές μελετούν τις ευεργετικές ιδιότητες των πολυφαινολών, που βρίσκονται στα σταφύλια και κερδίζουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το σταφύλι είναι ιδιαίτερα σημαντική πηγή υδατανθράκων και είναι πλούσιο σε καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην όραση. Από την κατηγορία των φλαβονοειδών, στο σταφύλι περιέχονται ανθοκυανιδίνες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα, φλαβανόλες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και προανθοκυανιδίνες που συμβάλλουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και της καρδιάς. Τέλος, περιέχει σελήνιο, στοιχείο με αντιοξειδωτική ιδιότητα, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
• Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
• Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss.Nutrition. Jun:22(6), σελ. 593-9
• Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett, 1995, Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 87, No. 23, σελ.1767-1776
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)