ΤΡΙΦΤΑΔΕΣ
ΤΡΙΦΤΑΔΕΣ
Οι τριφτάδες (ή τριφτάδια) παρασκευάζονται παραδοσιακά με αλεύρι και γάλα ή νερό. Αρχικά το ζυμάρι τρίβεται και τεμαχίζεται σε μικρά κομματάκια σαν τον τραχανά. Έπειτα βράζονται σε νερό με αλάτι. Σε περιόδους εκτός νηστείας ζεματίζονται με λάδι έριχναν τριμμένη μυζήθρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι τριφτάδες έχουν την διατροφική αξία των δημητριακών. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, αποτελώντας πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και μοναδική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τα νεύρα. Ακόμη περιέχουν βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (κυρίως το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο).
Συστήνεται ο συνδυασμός των τριφτάδων με γαλακτοκομικά, όπως η μυζήθρα, γιατί βελτιώνεται η συνολική βιολογική αξία της παρεχόμενης φυτικής πρωτεΐνης των τριφτάδων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Anderson JW, et al, 2000, Whole grain foods and heart disease risk, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  • Lunn J and Buttriss JL, 2007, Carbohydrates and dietary fibre, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 28/1/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm/, τελευταία προσπέλαση 28/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)