ΠΙΣΩ
ΧΡΙΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 40 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 50 λεπ
Άτομα 6
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ βαθύ με ζεστό νερό (να μην καίει). Ανακατεύοντας και λίγο αλεύρι. Το ίδιο κάνουμε αν έχουμε προζύμι. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να φουσκώσει. Μόλις πλησιάζει να φουσκώσει το προζύμι, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη κανέλα σε τρία ποτήρια νερό. Μετά το βράσιμο, περίπου 10’ στραγγίζουμε το νερό. Πρέπει να έχει μείνει 2 με 2 ½ ποτήρια. Διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Ανάβουμε την εστία και ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να κάψει και να μυρίσει. Το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλευρι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το χλιαρό ελαιόλαδο. Με τα δυο μας χέρια ανακατεύουμε και τρίβουμε το αλευρι ώστε να αναμιχθεί το λάδι με όλο το αλευρι. Ανοίγουμε πάλι, μια λακκούβα και προσθέτουμε το γινωμένο προζύμι. Ρίχνουμε και μερικό από το ζεστό κανελόζουμο και ανακατεύουμε το προζύμι να διαλυθεί καλά και συνέχεια, τα ανακατεύουμε με όλο το αλεύρι με τα δυο μας χέρια. Προσθέτουμε και το χυμό του πορτοκαλιού ανακατεύοντας και κανελόζουμο και ζυμώνουμε. Αν είναι πολύ σφιχτό το ζυμάρι ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιό (ντοτό) ρίχνουμε λίγο αλευρι και ζυμώνουμε.
Πρέπει να είναι πιο σφιχτή η ζύμη από τη ζύμη του ψωμιού. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη με μια πετσέτα καθαρή κι ετοιμάζουμε τα ταψιά. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ζεσταίνουμε λίγο στο θερμασμένο φούρνο της κουζίνας.
Κόβουμε ένα κομμάτι ζυμάρι και πλάθουμε πάνω σε ξύλινο τραπέζι ή άλλη επιφάνεια, ρίχνοντας και άφθονο σησάμι. Κάνουμε διάφορα, κουλούρια.
Το γνώρισμα της Χριστοκουλούρας είναι ο σταυρός πάνω στο κύκλο του κουλουριού, όπως στο σχέδιο.
Τα τοποθετούμε στο ταψί αραιά, γιατί θα διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο και θα κολλήσουν. Τα σκεπάζουμε μόλις γεμίσει το ταψί και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
Μόλις φουσκώσουν έχουμε έτοιμο το φούρνο, θερμασμένο στους 200οC. Αλείφουμε τις κουλούρες με ένα πινέλο με χτυπημένο ασπράδι αυγού και λίγο νερό. Τρυπούμε 3-4 τρύπες την κάθε κουλούρα και φουρνίζουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC ίσως και 150οC, αν έχουν πάρει γρήγορα χρώμα πρέπει να ψηθούν επί 45’.


Διατροφική αξία:
Πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο. Η προσθήκη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αυξάνει σημαντικά τη διατροφική τους αξία.


Ιστορικό:
Στον Αετό και στα γύρω χωριά των Κοντοβουνιών Μεσσηνίας, από τα παλιά χρόνια, τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές ζύμωναν κι έψηναν τις κουλούρες του Χριστού, τις Χριστοκουλούρες. Έφτιαχναν πολλές. Ήθελαν να δώσουν στα παιδιά τους, στους γέροντες γονείς του , σε όλα τα πρώτα ανίψια, σε γειτονόπουλα. Επίσης, προσέφεραν από μια περιποιημένη Χριστοκουλούρα στους βαπτιστικούς και τις βαπτιστικές, που τις περίμεναν με λαχτάρα από τη νονά τους. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, όλα τα σπίτια αντάλλασαν με τους συγγενείς, τους γείτονες, τους κουμπάρους τις Χριστοκουλούρες. Όσες νοικοκυρές είχαν, πρόσθεταν στη μεγάλη πετσέτα ή το καλαθάκι και γλυκά όπως δίπλες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα. Οι Χριστοκουλούρες ήταν άλλες μεγάλες και άλλες μικρές. Ήταν τραγανές και νόστιμες και τις έτρωγαν συνήθως με το πρωινό ρόφημα.Μια πολύ μικρή Χριστοκουλούρα την κρεμούσαν στο εικονοστάσι δώρο στο μικρό Χριστό. Διατηρείτο μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.


Πηγή: Παναγοπούλου Μαρία

Υλικά:


• 3 κιλά αλεύρι
• 5-6 ξύλα κανέλας
• Λίγο αλάτι (μέσα στο αλεύρι)
• Προζύμι ή μαγιά μπύρας 100-150 γρ.
• 2 ποτήρια του νερού Ελαιόλαδο
• 2/3 ποτηριού νερού ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• Σησάμι 300-400 γρ.
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)