ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
Οι χυλοπίτες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό και αποτελούνται από σιμιγδάλι, γάλα, αυγά και αλεύρι. Η παρασκευή τους γίνεται με την ανάμειξη των υλικών και το άνοιγμα του φύλλου. Αφού ξεραθεί, κόβεται σε λεπτές λωρίδες, οι οποίες τοποθετούνται για λίγη ώρα στο φούρνο για να μην αλλοιωθούν κατά την αποθήκευση. Το μαγείρεμα τους διαφέρει από τα μακαρόνια, στο γεγονός ότι οι χυλοπίτες δε στραγγίζονται και σε περίπτωση καθίζησης νερού, απορροφάται από τις χυλοπίτες.
Οι χυλοπίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης, ως κύριο ή συνοδευτικό πιάτο. Στο χωριό Σιδηρόκαστρο Αυλώνας Μεσσηνίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο η «Γιορτή της χυλοπίτας και του τραχανά», το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι χυλοπίτες ως δημητριακά είναι καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, διασπώνται γρήγορα δίνοντας άμεσα ενέργεια. Ακόμη περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο). Ο συνδυασμός χυλοπιτών με γαλακτοκομικά όπως η μυζήθρα βελτιώνει την συνολική βιολογική αξία της παρεχόμενης φυτικής πρωτεΐνης τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 13/2/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm/, τελευταία προσπέλαση 13/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)