ΠΙΣΩ
ΧΥΛΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Χρόνος προετ/σίας 10 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 10 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 8 λεπτά. Ύστερα κλείνουμε την κουζίνα. Ρίχνουμε το λάδι, τις σταφίδες, τα σύκα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε για 2 ακόμη λεπτά. Αδειάζουμε το μίγμα ισομερώς σε τέσσερα ρηχά πιάτα και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με σουσάμι καλύπτοντας όλη την επιφάνεια τους. Τέλος ρίχνουμε το πετμέζι. Τρώγεται ζεστό ή κρύο.

Διατροφική αξία:
Η προσθήκη κορινθιακής σταφίδας με τους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια αυξάνουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του χυλού, καθώς και την περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ιστορικό:
Για τα παιδιά ειδικά τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα, το πρωινό και βραδινό φαγητό ήταν ο χυλός. Στην περιοχή υπάρχει η πεποίθηση ότι ο χυλός είναι το τρόφιμο που έχει και τα 7 πλεονεκτήματα όταν εισάγεται στον κάθε ανθρώπινο οργανισμό: Θερμική, Θρεπτική, Κορεσμός, Πεπτικότητα, Αφομοιωτική Ικανότητα, Τοξίνες και Πεχά. Ήταν τρόφιμο από την εποχή του Ομήρου και σήμερα έχει αντικατασταθεί από τις διάφορες βιομηχανοποιημένες κρέμες.

Πηγή: Γιάννη Δ. Λύρα

Υλικά

• 4 κούπες νερό
• 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
• 2 κουταλιές της σούπας λάδι
• 1 κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι
• ½ της κούπας σταφίδα κορινθιακή
• ½ της κούπας ξηροί καρποί (καρύδια με αμύγδαλα)
• 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
• 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)