ΑΧΛΑΔΙ
ΑΧΛΑΔΙ
Το αχλάδι ανήκει στα μηλοειδή φρούτα, δηλαδή διαθέτει σκληρό καρπό, και εντοπίζεται κυρίως στις ποικιλίες ‘Κοντούλα’ και ‘Κρυστάλλι’. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια στις αρχές του φθινοπώρου και είτε προωθούνται άμεσα στην αγορά είτε συντηρούνται σε θαλάμους για 2 έως 8 μήνες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το αχλάδι είναι καλή πηγή υδατανθράκων και καροτενοειδών με ευεργετικές ιδιότητες στην όραση. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά. Το αχλάδι θεωρείται φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τα άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και στην βρεφική διατροφή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• US Department of agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/ τελευταία προσπέλαση 5/2/2013
• ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA.,2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, 22 (6), σελ. 593-9
• Djousse L, Arnett DK, et al., 2004, Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung,and Blood Institute Family Heart Study. Am.J.Clin. Nutrition(79), σελ. 213-7
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)