ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το πορτοκάλι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα με κύρια τοπική ποικιλία το Μαλτέζικο πορτοκάλι και δευτερεύουσες την Ναβαλίνα και τη Μέρλιν. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, όταν το χρώμα και το μέγεθος ορίζουν ότι η σχέση σακχάρων προς οξέων είναι 7:1. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα πορτοκάλια ήταν πολύ ακριβά και καταναλώνονταν κυρίως σε ιδιαίτερες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια, αφού αναπτύχθηκαν ικανοποιητικά τα μέσα μεταφοράς και οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων και παραγωγής, η τιμή τους έπεσε και μπορούσαν να καταναλωθούν σε ευρεία κλίμακα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πορτοκάλι είναι καλή πηγή υδατανθράκων και καροτενοειδών όπως το β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων. Επίσης περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες έχουν πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην όραση, καθώς και φλαβονοειδή όπως οι ανθοκυανιδίνες που συμμετέχουν στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C ενώ περιέχει σελήνιο, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Τα πορτοκάλια είναι μία από τις τροφές που συσχετίζονται πιο συχνά με ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως είναι οι στοματικού τύπου αλλεργίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/,τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 13/2/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition. 22 (6), σελ. 593-9
• Djousse L, Arnett DK, et al., 2004, Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung,and Blood Institute Family Heart Study. Am.J.Clin. Nutrition(79), σελ. 213-7
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)