ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το ελαιόδεντρο είναι θερμόφιλο, ευαίσθητο στο υπερβολικό ψύχος και στην επίμονη υγρασία, φυτρώνει σε ξηρά και αργιλώδη εδάφη και ευημερεί ακόμη και σε άγονα εδάφη. Ο κύκλος της ελιάς αρχίζει το Μάρτιο-Απρίλιο με την άνθιση τον Μάιο, ενώ από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο σχηματίζονται οι καρποί που ωριμάζουν το διάστημα Οκτώβριο έως Νοέμβριο και η συλλογή τους γίνεται στην αρχή του χειμώνα. Το ελαιόλαδο Καλαμάτας αποτελεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας, Ελαιόλαδο ‘Καλαμάτας’/ Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα (21/12/2009) και αποτελεί το 95% της παραγόμενης ποσότητας ελαιόλαδου που παράγεται στο μεσσηνιακό ελαιώνα. 
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται ελαιόλαδο στη Μεσσηνία είναι η ‘Κορωνέϊκη’ (92%), η ‘Μαυροελιά’ (Δήμος Πύλου-Νέστορος) και η ‘Μαστοειδής’ (ματσοελιά ή Τσουνάτη). Το επεξεργασμένο προϊόν τους είναι ένα αγνό παρθένο ελαιόλαδο (100% φυσικός φρουτοχυμός), υψηλοτάτης ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας, με πλούσια γεύση και μυρωδιά. Τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ποσότητα μεσσηνιακού ελαιόλαδου είναι βιολογικής προέλευσης. Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται για δύο ημέρες στο Τρίκορφο Μεσσηνίας η ‘Γιορτή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου’.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το ‘υγρό χρυσάφι’ της Μεσσηνίας, καθώς συνδυάζει την ξεχωριστή του γεύση με την ύψιστη διατροφική του αξία. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων για την περιεκτικότητα του μεσσηνιακού λαδιού σε λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει 70-80% μονοακόρεστα και 10% πολυακόρεστα (αναλογία αντίστοιχη με εκείνη του μητρικού γάλακτος). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έλαια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κ.α.), είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αντισταθμίζουν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση και πολλούς τύπους καρκίνου μέσω της δέσμευσης των ελεύθερων ριζών. Επίσης, το εξαιρειτικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την πρόληψη χρονίων νοσημάτων) και Κ (απαραίτητη για την πήξη του αίματος και για τη διατήρηση της υγείας των οστών).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Jean-Pierre Brun ., 2003,Le vin et l’huile dans la Mediterranee antique, Εditions Errance, Paris
2. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Νομός Μεσσηνίας, Καλαμάτα,
http://www.messiniaunion.gr/el/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
3. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος,
www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 16/2/2013
4. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»,
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
5. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)