ΕΛΙΕΣ
ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ
Είναι μαύρες βρώσιμες ελιές, με βαθύ μωβ χρώμα και αμυγδαλωτό σχήμα. Θεωρούνται εκλεκτής ποιότητας και καλλιεργούνται στο νομό Μεσσηνίας. Προέρχονται από την πιο φημισμένη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς, την ποικιλία ‘Ελιές Καλαμών’ ή ‘Αετονυχολιά’ (χονδρολιά) και ως προϊόντα επεξεργασίας τους θεωρούνται οι Επιτραπέζιες Ελιές Καλαμάτας (ΠΟΠ Καλαμάτας) και η Πάστα ελιάς.
Στη περιοχή της Μεσσηνίας επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες ελιών ‘Κορωνέικη’ με προϊόν επεξεργασίας το ελαιόλαδο (ΠΟΠ Καλαμάτα) και οι ποικιλίες‘Μαυρολιά’ (Δήμος Πύλου-Νέστορος) και ‘Μαστοειδής’ (‘Μαστολιά’ ή ‘Τσουνάτη’) με προϊόν επεξεργασίας το ελαιόλαδο. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την άρδευση και τη συγκομιδή του καρπού με τα χέρια έχουν ως αποτέλεσμα την
άριστη ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση της ελιάς Καλαμών. Σήμερα στη Μεσσηνία 1500 άτομα ασχολούνται με την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς και παράγονται ετησίως 2.500 τόνοι.

Η παρασκευή των ελιών γίνεται με διάφορους τρόπους και προκύπτουν οι ακόλουθες επιλογές:

Τσακιστές πράσινες ελιές με λεμόνι και ρίγανη
Μαύρες ελιές Καλαμών
Χαρακτές ξιδάτες
Θρούμπες Καλαμών (ελιές ξεραμένες στον ήλιο με θρούμπι)

Οι ελιές Καλαμών συνοδεύουν τα περισσότερα φαγητά της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με ιδιαίτερη έμφαση στα λαδερά και στα όσπρια, ως συστατικό για την παρασκευή ελιόψωμου, σε σπιτικές πίτες , σε σάλτσες ζυμαρικών και ως πάστα ελιάς. Τέλος, κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται για δύο ημέρες στο Τρίκορφο Μεσσηνίας η ‘Γιορτή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου’.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι ελιές Καλαμών είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λιπαρά, εκ των οποίων το 75% είναι ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο οξύ), το οποίο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αναφορικά μπορούμε να πούμε ότι 8-10 ελιές (ανάλογα με το μέγεθός τους) αναφέρονται σε 1 ισοδύναμο λίπους και παρέχουν 45 θερμίδες που ισοδυναμούν αντίστοιχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Η διαφορά στην θρεπτική αξία της ελιάς με το ελαιόλαδο είναι ότι η ελιά περιέχει εκτός από λιπαρά οξέα και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Ε, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η συντήρησή τους στην άλμη τους προσδίδει το χαρακτηριστικό του τροφίμου με αρκετή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Νομός Μεσσηνίας, Καλαμάτα,
http://www.messiniaunion.gr/el/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
2. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος,
www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
3. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»,
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 25/2/2013
4. USDA National Nutrient Database,
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
5. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 22/2/2013
6. Jean-Pierre Brun, 2004, Le vin et l’huile dans la Mediterranee antique, Εditions, Errance, Paris
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)