ΚΡΙΘΑΡΙ
ΚΡΙΘΑΡΙ
Το κριθάρι καλλιεργείται από τα πολύ παλιά χρόνια σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το κριθάρι χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην παρασκευή ψωμιού, ενώ από την ετήσια παραγωγή κριθαριού, ένα ποσοστό 5% διατίθεται στην ζυθοποιία.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τo κριθάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα και η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι χαμηλή. Το πιο σημαντικό συστατικό του κριθαριού είναι οι φυτικές iνες και ιδιαίτερα οι β γλυκάνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρακτηρίζονται από υψηλή ικανότητα ενυδάτωσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Σημαντική είναι η συμβολή του στη μείωση της συγκέντρωσης χοληστερίνης και LDL στα αίμα ενώ με την κατανάλωση κριθαριού παρατηρείται μικρή αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Το κριθάρι είναι πλούσιο σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνες Α, Β6 και Β12. Τέλος, περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και πλήθος άλλων συστατικών, σημαντικών για την υγεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Anderson JW, et al (2000) ‘Whole grain foods and heart disease risk’, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  • Lunn J and Buttriss JL(2007) ‘Carbohydrates and dietary fibre’, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 20/02/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.html, τελευταία προσπέλαση 20/02/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)