ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Πρόκειται για λουκάνικο με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού. Αποτελεί αγαπημένο έδεσμα των κατοίκων της περιοχής από την αρχαιότητα, ενώ εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να καταναλώνεται από τους σύγχρονους Mεσσήνιους. Χαρακτηριστικά, η τηγανιά, οι τσιγαρίδες, τα σύγκλινα, το απάκι, τα χοιρινά λουκάνικα, η πηχτή και πιάτα με χοιρινό είναι ορισμένα μονάχα από τα εδέσματα που συνοδεύουν τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ανά την Ελλάδα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι αποτελεί πηγή κορεσμένων («κακών») λιπαρών και χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό συστήνεται η χαμηλή κατανάλωση του χοιρινού κρέατος, δεδομένου ότι μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, http://www.anticancer.gov.gr/sub_pages/37, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
2. Meat Advisory Panel. Communicating the facts about meat and health. Red meatand saturated fat, http://meatandhealth.redmeatinfo.com/sites/default/files/Red%20meat%20and%20saturated%20fat_0.pdf, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
3. Berdanier C., Dwyer J., Feldman E., 2008, Handbook of Nutrition and Food, CRC Press
4. Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη. Βιολογική Γεωργία. Κτηνοτροφία, http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/husbandry_el, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
5. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
6. Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)