ΒΟΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
ΒΟΔΙΝΟ – ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
Το θηλυκό βοοειδές αναφέρεται στην αγελάδα και το νεαρό βόδι στο μοσχάρι. Το αρσενικό βοοειδές ονομάζεται ταύρος, ενώ ως βόδι θεωρείται το αρσενικό βοοειδές που ευνουχίστηκε και χρησιμοποιείται κατά βάση για αγροτικές εργασίες και παραγωγή κρέατος. Στην Ελλάδα, η εγχώρια φυλή αποτελείται από μικρόσωμα ζώα με μαύρο και σταχτί τρίχωμα, ικανά να περπατούν όλη μέρα και να παράγουν τόσο γάλα όσο απαιτείται για το μοσχαράκι τους. Το βοδινό κρέας λαμβάνεται από βοοειδή περίπου δύο ετών. Τα κομμάτια κρέατος του μοσχαριού είναι μικρότερα συγκριτικά με αυτά των βοοειδών και περιέχουν λιγότερο λίπος.
Το μοσχαρίσιο κρέας θεωρείται το κατεξοχήν κόκκινο κρέας κι αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την μυοσφαιρίνη, μια από τις πρωτεΐνες  του κρέατος που συγκρατούν το οξυγόνο στους μύες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Γενικά το κόκκινο κρέας αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι περιέχει κορεσμένα («κακά») λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ οι μελέτες το έχουν συσχετίσει με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και με διάφορες μορφές καρκίνου. Οι συστάσεις λοιπόν τονίζουν την «χαμηλή κατανάλωση» κόκκινου κρέατος και περιορίζουν την πρόσληψή του στις 4 μικρομερίδες το μήνα. Εναλλακτικά, συστήνεται η κατανάλωση πιο άπαχου κομματιού κόκκινου κρέατος (π.χ. φιλέτο μοσχαριού), η απομάκρυνση του ορατού λίπους πριν το μαγείρεμα ή πριν την κατανάλωσή του βοδινού-μοσχαρίσιου κρέατος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. USDA National Nutrient Database,
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 24/2/2013
2. Ashaye A, Gaziano J &Djousse L, 2010, Red meat consumption and risk of heart failure in male physicians, Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases,DOI: 10.1016/jnumecd.2010.03.009
3. Daley CA, Abbott A, et al., 2010, A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef, NutritionJournal, 9
4. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.phpτελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)