ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΑΣΤΟ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΑΣΤΟ
Γνωστό έδεσμα από την αρχαιότητα, το οποίο αναφέρεται σε λαϊκά κείμενα του Μεσαίωνα ως ‘κουρουπιαστό (διατηρημένο σε πήλινα δοχεία ή κουρούπια). Η πάστωση ως παραδοσιακή διαδικασία συντήρησης του κρέατος αφορούσε στην αλάτωση, στο βράσιμο του χοιρινού κρέατος σε κρασί ή μυρωδικά και στην αφαίρεση όλων των υγρών με αποξήρανση ή με κάπνισμα ή με βράσιμο σε ελαιόλαδο. Από το τελικό προϊόν απομακρύνεται το λίπος και αποτελεί μια περισσότερο υγιεινή εκδοχή παστού έναντι των παστών από άλλες περιοχές. Το τελικό προϊόν διατηρείται στο λίπος του μέσα σε κεραμικά σκεύη ερμητικά κλεισμένα. Αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ των Μεσσήνιων και καταναλώνεται ως κυρίως πιάτο με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το χοιρινό κρέας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή κορεσμένων («κακών») λιπαρών και χοληστερόλης και συστήνεται η χαμηλή κατανάλωση του. Σε σύγκριση με το κρέας των μηρυκαστικών (αγελάδες, πρόβατα), το χοιρινό κρέας περιέχει αναλογικά περισσότερο ακόρεστο λίπος. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε νάτριο λόγω της πάστωσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διατροφή υπερτασικών και νεφροπαθών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, http://www.anticancer.gov.gr/sub_pages/37/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
2. Meat Advisory Panel. Communicating the facts about meat and health. Red meatand saturated fat, http://meatandhealth.redmeatinfo.com/sites/default/files/Red%20meat%20and%20saturated%20fat_0.pdf/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
3. Berdanier C., Dwyer J., Feldman E., 2008,Handbook of Nutrition and Food,CRC Press
4. Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη. Βιολογική Γεωργία. Κτηνοτροφία. http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/husbandry_el/, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
5. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)