ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Τα μανιτάρια, ενώ ανήκουν στην ομάδα των λαχανικών, στην πραγματικότητα είναι μύκητας. Μεγαλώνουν μόνα τους στη φύση και δύνανται να αποτελέσουν προϊόν καλλιέργειας. Στη Μεσσηνία τα άγρια μανιτάρια εντοπίζονται στην περιοχή της Πολιανής, του Δυραχίου, του Νεοχωρίου και του Ταϋγέτου. Οι ποικιλίες, που ευδοκιμούν είναι οι ακόλουθες:
- Γουργουλιάνες (Μακρολεπιωτή): Λευκό χρώμα με καφέ στίγματα, φύονται στα χωράφια. Καθαρίζονται και αλατίζονται για να ψηθούν στη θράκα ή στο τηγάνι με νόστιμο αποτέλεσμα.

- Γλιστρήτες (Χοίρειος ο Κοκκιδωτός): Γκρι γυαλιστερή εξωτερική επιφάνεια και λευκή εσωτερική. Ψήνονται αλατισμένα στη θράκα ή στο τηγάνι. Δεν θεωρούνται ιδιαίτερα νόστιμα.
- Σφουγγίτια (porcini): Η εξωτερική επιφάνεια έχει σκούρο καφέ χρώμα και η εσωτερική κίτρινο με στίγματα. Φύονται σε θαμνώδεις περιοχές. Ψήνονται αλατισμένα στη θράκα.
- Γαλατσίτια: Εντοπίζονται σε θαμνώδεις περιοχές και έχουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Θεωρούνται πολύ νόστιμα τηγανιτά.
- Κουμαρίτια (Lactarius deliciosus): Υπόλευκη εξωτερική επιφάνεια και λευκή εσωτερική. Φύονται σε δασώδη μέρη, όπου εντοπίζεται το φυτό κουμαριά. Καθαρίζονται, αλατίζονται και τηγανίζονται με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
- Αλαφίτια (Πλευρώτους ο αστερειδής): Εξωτερική επιφάνεια με ανοιχτό καφέ χρώμα και λευκή εσωτερική. Εντοπίζονται σε δασώδεις περιοχές και θεωρούνται τα πλέον νόστιμα τοπικά μανιτάρια.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μανιτάρια έχουν σημαντική θρεπτική αξία και μόλις 32 θερμίδες / 100 γραμμάρια. Συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά και υδατάνθρακες. Επίσης είναι πλούσια στο αμινοξύ λυσίνη, ενώ ο συνδυασμός μανιταριών με ρύζι ή μακαρόνια (δημητριακά φτωχά στο αμινοξύ λυσίνη και πλούσια στο αμινοξύ μεθειονίνη) οδηγεί σε τροφή με πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μανιταριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, μέσω της διατήρησης των επιπέδων οιστρογόνων σε σταθερά επίπεδα, και βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στην περιεκτικότητά της σε σελήνιο. Παράλληλα το σελήνιο δρα σε συνέργεια με τη βιταμίνη Ε και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Barrett DM, 2006, Maximizing the nutritional value of fruits and vegetables http://fruitvegquality.ucdavis.edu/publications/MaxFoodVegApril%20.pdf
2. Chong EW et al., 2007, Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis, BMJ, Oct 13;335, (7623) σελ.755.
3. Hill AJ, 2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61, σελ. 259-266
4. Carene-Adams K et al., 2007, Combinations of tomato and broccoli enhance antitumor activity in dunning r3327-h prostate adenocarcinomas, Cancer Res. 15;67- 2, σελ.836-43
5. US Food and Drug Administration, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 28/2/2013
6. USDA National Nutrient Database, National Agricultural library,
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 28/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)