Ελληνόγλωσση βιβλιογραφία:
1. Αϊβαλιωτάκης Ν. Ε., 1942, Ο κάμπος της Μεσσηνίας και αι ορειναί λεκάναι, Αθήναι
2. Αλεκάκης Α. Σ., 2008, Φύση και πολιτισμός. Το ελαιόλαδο και η παραγωγή του, Αθήνα: εκδόσεις Σιδέρη
3. Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, 2006, Το Ελαιόλαδο, η Μεσσηνία και η Παραδοσιακή της Κουζίνα, Καλαμάτα
4. Βερράρου Σ. Α., 2001, ‘Εμπόριο και βιομηχανία. Πτυχές ανάπτυξης κατά τον 19ο και έως τις αρχές του 20ου αι.’, άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή», Επτά Ημέρες-Πόλεις Λιμάνια της Πελοποννήσου (18/11/01), σελ. 53-64
5. Γιακουμάκη Ε., 2003, ‘Ελιά και λάδι: Λέξεις και χρήσεις’, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Αθήνα, 1-2 Οκτωβρίου 1999, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 19, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 157-169
6. Γιαννοπούλου Μ., 2003, ‘Το ερευνητικό πρόγραμμα για την ελιά στο νομό Μεσσηνίας’, στο Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Αθήνα, 1-2 Οκτωβρίου 1999, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 19, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 293-295
7. Γιαννοπούλου Μ., 2007α, ‘Ελιά και Λάδι. Αναδρομή στην Ιστορία της Μεσσηνιακής Γης’, στο: Τράιου Ε. (επιμ.), Μεσσηνία, τόπος, χρόνος, άνθρωποι, Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, τόμ. Α΄, σελ. 315-327
8. Γιαννοπούλου Μ., 2007β, ‘Τα ελαιοτριβεία στην Πελοπόννησο από τον 19ο έως και τα μέσα του 20ου αιώνα’, στο Ουρανία Καραγιάννη (επιμ.), «Ο δε τόπος… ελαιοφόρος». Η παρουσία της ελιάς στην Πελοπόννησο, Αθήνα: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σελ. 107-119
9. Γκρίτζαλης Γ., 2007, ‘Ελαία – Έλαιον – Έλεος’ στο Μεσσηνιακό Ημερολόγιο, (εκδότης Χρήστος Κ. Ρέππας), τ. Α΄, σελ. 101-104
10. Ήμελλος Σ. Δ. –Πολυμέρου-Καμηλάκη Α., 1983, Παραδοσιακός υλικός βίος του ελληνικού λαού (ερωτηματολόγιο), αρ. 17, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας
11. Καλτσά Μ. Ε., 2003α, ‘Η ελιά και το λάδι στα νεοελληνικά ταφικά έθιμα’, στο Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Αθήνα, 1-2 Οκτωβρίου 1999, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 19, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 171-178
12. Καλτσά Μ. Ε., 2003β, ‘Ο μαγικός ρόλος του λαδιού και της ελιάς σε έθιμα κατά της βασκανίας’, στο Πρακτικά Συμποσίου Η ελιά και το λάδι στο χώρο και τον χρόνο, Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 20, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 185-191
13. Καραπιδάκη Λ., 2010, Μαθαίνω για την ελιά και το λάδι, Αθήνα: εκδόσεις Κέντρο Έρευνας της ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
14. Καραπιδάκη Λ. – Υφαντής Π. Α., 2003, ‘Χρήσεις και καταχρήσεις του ελαίου στην ορθόδοξη ευσέβεια. Λαογραφική και θεολογική προσέγγιση’, στο Πρακτικά Συμποσίου Η ελιά και το λάδι στο χώρο και τον χρόνο, Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 20, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 235-247
15. Κατσιλιέρη Μαρινέλλα Α. (επιμ.), 2006, 12 ΜΗΝΕΣ με την Ελιά, Καλαμάτα: Πολιτιστικό ίδρυμα «Οι δρόμοι της ελιάς» Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
16. Κατσουλέας Σ. Γ., 2003, ‘Η ορολογία της ‘ελιάς - λαδιού’ από γλωσσολογική και λαογραφική άποψη», στο Πρακτικά Συμποσίου Η ελιά και το λάδι στο χώρο και τον χρόνο, Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 20, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, 313-369.
17. Κρόμπα Ν., 2005, Η ελιά του ήλιου, Καλαμάτα: έκδοση Επιμελητήριο Μεσσηνίας –ΕΤ.Α.Π.
18. Κουτσούρας Κ. Σ., 1998β, ‘Παραδοσιακές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια της ελιάς’, στο περιοδικό Το χωριό μας. Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας, αρ. φυλ. 22, Δεκ. 1998, σελ. 2-21
19. Κουτσούρας Κ. Σ., 2012, ‘Το παλιό λιτρουβειό’, Μεσσηνιακό Ημερολόγιο, (εκδότης Χρήστος Κ. Ρέππας), τ. ΣΤ΄, σελ. 339-342
20. Λαμπροπούλου Β., 2005, ‘Ελιά (Olea). Η μυθιστορία ενός δέντρου’, στο Ιθώμη, τ. 52 (6, 2005), σελ. 35-39
21. Λάσκαρης Ν. Γ., 2003, ‘Παλαιά ελαιοτριβεία στην περιοχή των χωριών Κατσαρού και Πεύκου της Άνω Μεσσηνίας’, στο Λαογραφία, τ. ΛΘ΄ (1998-2003), Αθήνα, σελ. 99-117
22. Λάσκαρης Ν. Γ., 2005, ‘Η αναγκαιότητα της καταγραφής και διάσωσης της βιομηχανικής κληρονομίας της Μεσσηνίας’, Ιθώμη, τ. 52 (6, 2005), σελ. 47-52
23. Μηλίγκου-Μαρκαντώνη Μ., 2006, Δέντρα – Φυτά - Άνθη στον λαϊκό πολιτισμό των νεώτερων Ελλήνων, Αθήνα
24. Μηλίτση-Νίκα Α., 2004, Η Μέση Εκπαίδευση στη Μεσσηνία (1833-1910). Όψεις της μεσσηνιακής κοινωνίας μέσα από την εκπαίδευση, αρ. 5, Καλαμάτα: Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μεσσηνίας
25. Μιχαλακέας Α. Π., 2000, ‘Στα Λιοστάσια και τα Λιοτρίβια σε περασμένες εποχές’, στο Ιθώμη, τ. 43-44 (2000), σελ. 71-79
26. Νικολάου Γ., 2007, ‘Η Μεσσηνία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του αγώνα της ανεξαρτησίας’, στο: Τράιου Ε. (επιμ.), Μεσσηνία, τόπος, χρόνος, άνθρωποι, Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, τόμ. Α΄, σελ. 191-219
27. Ξανθέας Σ. Σ., 2007, Λαογραφικά Έξω Μάνης. Τσέρια, Αθήνα: έκδοση Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός»
28. Ολυμπίτου Ε., 2007, ‘Μια κουπίτσα λάδι όλο τον κόσμο αλείφει. Από τον παραδοσιακό πολισμό της ελιάς στην Πελοπόννησο’, στο Ουρανία Καραγιάννη (επιμ.), «Ο δε τόπος… ελαιοφόρος». Η παρουσία της ελιάς στην Πελοπόννησο, Αθήνα: Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σελ. 33-47
29. Πίκουλας Γ. Α., 2003, ‘Η τεχνολογία της παραγωγής ελαιολάδου κατά την αρχαιότητα. Απογράφοντας δεδομένα, απορίες και προβληματισμούς’, στο Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Αθήνα, 1-2 Οκτωβρίου 1999, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. Έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 19, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ. 63-70
30. Πίκουλας Γ. Α., 2006, Δρόμοι του λαδιού στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο κατά την αρχαιότητα, Αθήνα: εκδόσεις Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
31. Πλυτάς Α., 2007, Πυρηνελαιουργία, Ραφιναρία, Σαπωνοποιία, Αθήνα: εκδόσεις Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
32. Πολυμέρου-Καμηλάκη Α., 2003, ‘Το λάδι ως συντηρητικό των τροφίμων στην παραδοσιακή οικιακή οικονομία’, στο Πρακτικά Συμποσίου Η ελιά και το λάδι στο χώρο και τον χρόνο, Πρέβεζα, 24-26 Νοεμβρίου 2000, επιστ. Υπεύθυνη έκδοσης Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (επιμ. έκδοσης) Π. Καμηλάκης, Λουΐζα Καραπιδάκη, αρ. 20, Αθήνα: Δημοσιεύματα Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, σελ.193-203
33. Ρωμαίος Κ., 1969, Παγκόσμιος λαογραφική και γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια ΕΛΛΑΣ, Αθήνα: εκδόσεις Χ. Γιοβάνης
34. Σακελλαρόπουλος Θ., 2007, ‘Οικονομία και κοινωνία στη Μεσσηνία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα’, στο: Τράιου Ε. (επιμ.), Μεσσηνία, τόπος, χρόνος, άνθρωποι, Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, τόμ. Α΄, σελ. 299-313
35. Σημαντηράκης Β. – Λυκούδη Μ., 2001, Ελαία. Η Καλλλιστέφανος, εκδόσεις Έφεσος.
36. Τζιρτζιλάκη Ε. – Καζέρος Ν., 1989, ‘Το εργοστάσιο της Καρδαμύλης’, στο Αρχαιολογία και Τέχνες, τεύχος 31, σελ. 70-72
37. Χατζησάββας Σ., 2008, Η ελιά και το λάδι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, Αθήνα: εκδόσεις Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
38. ΥΠ.ΠΟ, 2004, Μανιάτικοι οικισμοί, Αθήνα: ΥΠ.ΠΟ - Δίκτυο μουσείων Μάνης 1.
39. ΥΠ.ΠΟ, 2005, Μάνη Ένα εικονικό ταξίδι, Δίκτυο μουσείων Μάνης, Αθήνα: ΥΠ.ΠΟ, DVDROM
40. Χατζηιωάννου Μ.-Χ., 2007, ‘Από την κορινθιακή σταφίδα στις ελιές Καλαμών: προϊόντα της Μεσογείου με τοπική διάσταση’, στο Ουρανία Καραγιάννη (επιμ.), «Ο δε τόπος… ελαιοφόρος». Η παρουσία της ελιάς στην Πελοπόννησο, Αθήνα: Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σελ. 133-145
41. Ψαρράκη-Μπελεσιώτη Ν., 1978, Παραδοσιακές καλλιέργειες, Αιμιλία Γερουλάνου (επιμ.), Αθήνα: εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη
42. Ψιλάκης Νίκος και Μαρία – Καστανάς Η., 2003, Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο. Ιστορία –Λαογραφία – Υγεία – Διατροφή, Ηράκλειο: εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ.
Ξενόγλωσση βιβλιογραφία:
Brun J.P., (2003) ‘Le vin et l’huile dans la Mediterranee antique’, Εditions Errance, Paris
Διαδίκτυο:
1. Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ‘Νομός Μεσσηνίας, Καλαμάτα’
http://www.messiniaunion.gr/el/ , τελευταία προσπέλαση 04/2013
2. Messinia.net.gr, ‘’ Μεσσηνία ευλογημένος τόπος’’ www.messinia.net.gr , τελευταία προσπέλαση 04/2013
3. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, ‘Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»’
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton- periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 04/2013
USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/ , τελευταία προσπέλαση 04/2013
4. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el , τελευταία προσπέλαση 04/2013