Η χορτοφαγία αναφέρεται στη διατροφή που αποκλείει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, ενώ ανάλογα με το είδος της χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να αποκλείονται τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά. Αξίζει να τονιστεί ότι εφόσονμια χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και εποπτεύεται από ειδικούς επιστήμονες, μπορεί κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας να την ακολουθήσει.
Η Μεσσηνιακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από τοπικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, τα φρούτα και τα σύκα και στηρίζεται σε αγνά υλικά, τα οποία προσφέρει άφθονα η φύση. Τρόφιμα όπως τα χόρτα, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια με προεξέχουσα την παρουσία του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς της Καλαμάτας χαρακτηρίζονται ως μεσσηνιακά προϊόντα. Ιδιαίτερα ονομαστό είναι το Ελαιόλαδο Μεσσηνίας: ένας 100% Φυσικός Φρουτοχυμός, Υψηλοτάτης Ποιότητας και Μοναδικής Διατροφικής Αξίας, που κατατάσσεται στην κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό η Μεσσηνιακή Διατροφή μπορεί να στηρίξει επάξια την χορτοφαγία σε οποιαδήποτε μορφή της.
Όσον αφορά στα οφέλη στη υγεία, έχει δειχθεί ότι η χορτοφαγική δίαιτα συντελεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, ενώ συνήθως συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα δείκτη μάζας σώματος και καρκινογενέσεις. Από πλευράς διατροφικής αξίας, οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνες C και Ε, φυλλικό οξύ, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά. Έχει επίσης δειχθεί ότι άτομα που την ακολουθούν εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους και διαιτητικής χοληστερόλης, κυρίως λόγω της απουσίας του κρέατος. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι συνδέονται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12, ασβεστίου, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων. Γενικότερα, οι χορτοφαγικές και αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται πως μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και πολλά οφέλη για την υγεία σχετικά με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.