Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες, όχι πολύ μεγάλα κομμάτια. Αφήνουμε τις πατάτες να μουλιάσουν για 5 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό, τις πλένουμε και τις τρίβουμε με το σύρμα (Δεν τις ξεφλουδίζουμε). Σε πήλινο σκεύος ή γάστρα στρώνουμε τις πατάτες ολόκληρες, τα κρεμμύδια ξεφλουδισμένα, ολόκληρα και από πάνω τοποθετούμε το κρέας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: το φασκόμηλο, το τυρί, το κρασί, το ελαιόλαδο και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ύστερα σκεπάζουμε καλά την γάστρα και ψήνουμε από βραδύς.
Διατροφική αξία:
Το αρνί περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και κορεσμένο λίπος. Η προσθήκη του κρασιού και του λαδιού αυξάνουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του συγκεκριμένου φαγητού
Ιστορικό:
Συνταγή τρίτης γενιάς, σχεδόν αυτούσια. Η μόνη παραλλαγή, είναι το ψήσιμο στο φούρνο. Επειδή τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικοί φούρνοι, το έψηναν στην χόβολη.
Πηγή: Αλεξάνδρα Ίσσαρη