ΠΙΣΩ
ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 20 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 30 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη κατσαρόλα να τηγανιστεί το αρνάκι, το οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια (με το νερό του ) για 10’. Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι, το αλάτι και τέλος τις αγκινάρες. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν σε χαμηλή φωτιά για 15’ περίπου. Αφού έχουν τσιγαριστεί καλά, ρίχνουμε στη κατσαρόλα μας 2 ποτήρια χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για ½ ώρα. Αφού τελειώσει το μαγείρεμά μας, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά (χωριστά κρόκος, ασπράδι), λίγο από το ζουμάκι του φαγητού και το χυμό από τα 2 λεμόνια.

Σημείωση: Το σερβίρουμε, ψιλοκόβοντας στο πιάτο μας φρέσκο άνηθο, καρύδια και φέτα.

Διατροφική αξία:
Το αρνί περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, σε βιταμίνη Α και Κ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Πηγή: Καλλιρρόη Πετροπούλου

ΥΛΙΚΑ(1)

Αρνάκι μπούτι Ταϋγέτου

1500g

Καρδιές αγκινάρας Μικρομάνης

1000g

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο

137g

Κρεμμύδια ψιλοκομμένα

90Γg

Αυγά

108g

Λεμόνια

60g

Σύνολο

2895g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

1806g



Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5)

 

ΥΔ/100g


ΥΔ/100g

μαγ.

ΠΡ/100g


ΠΡ/100g

μαγ.

ΛΙΠ/100g


ΛΙΠ/100g

μαγ.

Δ.Ι./100g


Δ.Ι./100g


Αρνάκι μπούτι

0

0

16,9

14

21

 

17

0

0

Αγκινάρες

10.5

5,8

3.3

1,8

0.15

0,08

5.4

3

Ελαιόλαδο

0

0

0

0

99.9

7,5

0

0

Κρεμμύδια

6.3

0,3

1.6

0,07

0.3

0,01

0.8

0.04

Αυγά

2

0,1

11.5

0,7

11.1

0,6

0

0

Σύνολο

 

6,2

 

16,5

 

25

 

3,04


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

Kcal/100g

320

Υδατάνθρακες (g)

6.2

Πρωτεΐνη(g)

16.50

Λιπίδια(g)

25

Διαιτητικές ίνες(g)

3,04

 


Υλικά

• Αρνάκι μπούτι Ταϋγέτου (1,5 κιλό)
• Καρδιές αγκινάρας Μικρομάνης (1 κιλό)
• Μεσσηνιακό ελαιόλαδο (½ ποτήρι)
• Κρεμμύδια ψιλοκομμένα (6 ολόφρεσκα)
• Άνηθο ψιλοκομμένο (2 ματσάκια)
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 2 αυγά
• 2 λεμόνια
• 2 καρύδια
• Ελάχιστη φέτα σε τετράγωνα
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)