Εκτέλεση:Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το δυόσμο και αφήνουμε για λίγο το μείγμα μας. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια το μίγμα με τις ελιές. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε την ελιόπιτα για 60 λεπτά στους 180°©. Αφού ψηθεί, την πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί σφέλα και σερβίρουμε.
Εορταστικές
και ειδικές περιστάσεις: Εύκολη
και γρήγορη στην παρασκευή της, η ελιόπιτα ήταν το «γρήγορο φαγητό» την εποχή
του λιομαζώματος για να πάρουν οι χωριάτες στα χωράφια τους
Διατροφική αξία:Πίτα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η προσθήκη των ελιών και του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αυξάνει σημαντικά τη διατροφική αξία της.
Πηγή: Μάνια Εξηνταβελώνη