Εκτέλεση:Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα με το μπέϊκιν – πάουντερ. Ρίχνουμε εναλλάξ το παξιμάδι, την αμυγδαλόψιχα με το μπέϊκιν – πάουντερ, τις βανίλιες και το κονιάκ. Χτυπάμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια για να φτιάξουμε τη μαρέγκα προσθέτοντας 2-3 σταγόνες λεμονιού. Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα στο αρχικό μας μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι. Αφού βουτυρώσουμε καλά τη φόρμα μας και την πασπαλίσουμε με τριμμένο λευκό παξιμάδι, βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Διατροφική Αξία:
Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (21%) και είναι μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνονται στο αίμα με αργό ρυθμό, καθιστώντας τους ξηρούς καρπούς τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον, ανήκουν στα πλουσιότερα σε λίπος τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μετά τις ελιές, τα έλαια και τα λίπη, με «καλά» λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA). Σε επίπεδο βιταμινών, τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε με έντονη αντιοξειδωτική δράση, καθώς και βιταμίνες Α και Β. Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν την ευεργετική δράση των αμυγδάλων στη μείωση της θρόμβωσης, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Πηγή: Μαρία Νικητοπούλου