ΠΙΣΩ
ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 480 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες, όχι πολύ μεγάλα κομμάτια. Αφήνουμε τις πατάτες να μουλιάσουν για 5 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό, τις πλένουμε και τις τρίβουμε με το σύρμα (Δεν τις ξεφλουδίζουμε). Σε πήλινο σκεύος ή γάστρα στρώνουμε τις πατάτες ολόκληρες, τα κρεμμύδια ξεφλουδισμένα, ολόκληρα και από πάνω τοποθετούμε το κρέας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: το φασκόμηλο, το τυρί, το κρασί, το ελαιόλαδο και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ύστερα σκεπάζουμε καλά την γάστρα και ψήνουμε από βραδύς.

Διατροφική αξία:
Το αρνί περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και κορεσμένο λίπος. Η προσθήκη του κρασιού και του λαδιού αυξάνουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του συγκεκριμένου φαγητού

Ιστορικό:
Συνταγή τρίτης γενιάς, σχεδόν αυτούσια. Η μόνη παραλλαγή, είναι το ψήσιμο στο φούρνο. Επειδή τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικοί φούρνοι, το έψηναν στην χόβολη.

Πηγή: Αλεξάνδρα Ίσσαρη

Υλικά


• Αρνάκι και χοιρινό σε κομμάτια (1,5 κιλό)
• Πατάτες ολόκληρες - μικρές (1 κιλό)
• 5 κρεμμύδια μέτρια
• 4-5 σκελίδες Σκόρδο ολόκληρες
• 1 κλαδάκι Φασκόμηλο
• 1 φλιτζάνι Κεφαλοτύρι κομμένο σε καρέ
• ½ φλιτζάνι Κρασί
• ½ φλιτζάνι Νερό
• 1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)