Εκτέλεση
Για το λαδολέμονο με δυόσμο και μάραθο. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο θερμομίξ εκτός της ξανθάνης και των αρωματικών. Ρίχνουμε την ξανθάνη και χτυπάμε 2 λεπτά ακόμα στη 3 ταχύτητα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες. 10 λεπτά πριν σερβίρουμε κόβουμε και προσθέτουμε τα αρωματικά. Ανακατεύουμε καλά.
Για τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα ρηχό πλατύ σκεύος και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε. Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν παντού και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κάνουμε τα κεφτεδάκια. Αλλιώς τα σκεπάζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι 2-3 μέρες.
Για τα κεφτεδάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας σε νερό για 6-7 λεπτά. Όσο ποιο πολύ ζυμώνουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε ζουμερούς και αφράτους κεφτέδες. Αφήνουμε στο ψυγείο το μίγμα για 30 λεπτά σκεπασμένο.
Για τα αγκιναράκια. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το αλάτι, το λεμόνι και τα αγκιναράκια. Τα βράζουμε για 3 -5 λεπτά ανάλογα το μέγεθος. Στραγγίζουμε. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε αλάτι, τα αγκινάράκια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε τα ντοματάκια με αλάτι πιπέρι και το λαδολέμονο ντομάτας
Για να σερβίρουμε. Πλάθουμε μικρά οβάλ κεφτεδάκια. Ψήνουμε στην σχάρα τα κεφτεδάκια 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν.
Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια και κρατάμε το σκεύος με τα ζουμιά γιατί θα τα βάλουμε πάλι εκεί όταν τα ψήσουμε. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.
Μοιράζουμε τα κεφτεδάκια στα πιάτα και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα ντομάτας, και τα κλαράκια αρωματικών. Βάζουμε δίπλα μερικές κουταλιές λαδολέμονο, τα αγκινάρακια το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.
Δείτε την chef Νένας Ισμυρνόγλου να ετοιμάζει την συνταγή εδώ.
Για τα αρνίσια κεφτεδάκια
12 άγρια αγκιναράκια καθαρισμένα με το τρυφερό κοτσάνι τους και κομμένα στη μέση
Λαδολέμονο με δυόσμο και μάραθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα με το τρυφερό πράσινο τμήμα τους
8 ντοματάκια