Εκτέλεση:Τηγανίζουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια με σκόρδο έως ότου στεγνώσει το νερό τους και μείνουν με το λάδι τους. Ζυμώνουμε τη ζύμη της πίτσας: με το αλεύρι, μαγιά, χλιαρό νερό και λίγο αλάτι, λάδι. Προσθέτουμε 10 τριμμένα σκόρδα και 1 κρεμμύδι. Βάζουμε το λαδωμένο ταψί να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος ή χλιαρό φούρνο.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη στρώνουμε επάνω:
α) τις ελιές ψιλοκομμένες με ρίγανη και ξηρό σέλινο
β) μανιτάρια με το σκόρδο τους
γ) στρώνουμε λαχανικά σε φέτες, αγκινάρες ή μελιτζάνες, πιπεριές, λουκάνικο σε κομματάκια, κολοκυθάκι
δ) κόβουμε τη τομάτα τρίμμα και απλώνουμε παντού
ε) ρίχνουμε σπόρους ρόκας, σιναπόσπορο, παπαρουνόσπορο
ζ) βάζουμε παντού σε κομματάκια ψιλά, τη γραβιέρα
στ) λαδώνουμε με ροΐ το λάδι, να πάει παντού
η) ψήνουμε σε φούρνο 170ο για 1 ώρα.
Διατροφική αξία:Πίτα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η προσθήκη των ελιών και του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αυξάνει σημαντικά τη διατροφική αξία της, ενώ η προσθήκη λουκάνικου με πορτοκάλι παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Πηγή: Ιφιγένεια Καραμπάτσου