Εκτέλεση:Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο, ώστε να χωράει. Ρίχνουμε το αλάτι και λίγο λίγο το χοχλαστό νερό, ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Παίρνουμε λίγο λίπος ή βούτυρο με τα χέρια μας και ζυμώνουμε ώστε να ανακατευτεί το λίπος. Στη συνέχεια λάθουμε, και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα απλώνουμε με τη παλάμη μας καλύπτοντας όλο το ταψί και κάνουμε δαχτυλιές ώστε να μην ξεπερνά τα 5 εκατοστά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω. Το βγάζουμε από το φούρνο. Κόβουμε με τα χέρια κομμάτια ακανόνιστα και προσθέτουμε το υπόλοιπο λίπος ή βούτυρο και το λάδι καθώς και τη ζάχαρη, έτσι καυτό όπως είναι.
Διατροφική αξία:Πίτα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες,
διάφορες βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το
μαγγάνιο. Το χοιρινό λίπος αυξάνει το περιεχόμενο της συνταγής σε κορεσμένο
λίπος, ενώ το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές
ουσίες.
Ιστορικό:Τη συγκεκριμένη συνταγή παρασκεύαζαν την ημέρα της Αναλήψεως. Τη μοίραζαν στους συγγενείς, στους φίλους και στους γείτονες. Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή των ορεινών χωριών του Δήμου
Αετού.
Πηγή: Μαρία Παναγοπούλου