Συνταγή CHEF Δόξης Μπεκρής, Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2014
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε χτυπώντας τα ασπράδια, μαρέγκα. Ενώνουμε τα δυο μίγματα και προσθέτουμε το λάδι, τη βανίλια και το αλάτι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (όσο πάρει) ανακατεύοντας με το χέρι. Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια και ετοιμάζουμε ένα ζυμάρι ελαφρώς σκληρό, το οποίο αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα περίπου. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλα πολύ λεπτά. Κόβουμε τα φύλλα σε διάφορα σχήματα, λωρίδες ή τετράγωνα και τα τηγανίζουμε σε βαθύ σκεύος με άφθονο καυτό λάδι. Με το νερό, το μέλι και το πετιμέζι κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι και βουτάμε τις Δίπλες ενώ είναι ζεστό. Χτυπάμε την μυζήθρα με την άχνη ζάχαρη για να γίνει κρέμα.
ΥΛΙΚΑ (1)
Αυγά |
120g |
Αλεύρι |
330g |
Ζάχαρη |
4.2g |
Ελαιόλαδο |
4.5g |
Καρύδι |
50g |
Μέλι |
100g |
Νερό |
80g |
Πετιμέζι |
40g |
Σουσάμι |
10g |
Άχνη ζάχαρη |
40g |
Μυζήθρα |
100g |
Σύνολο |
879g |
Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5) |
812g |
Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5) :
|
ΥΔ/100g |
ΥΔ/100g μαγ. |
ΠΡ/100g |
ΠΡ/100g μαγ. |
ΛΙΠ/100g |
ΛΙΠ/100g μαγ. |
Δ.Ι/100g |
Δ.Ι./100g |
Αυγά |
1,9 |
0.3 |
11,5 |
1.8 |
11,1 |
1.7 |
0 |
0 |
Αλεύρι |
72,3 |
31 |
10,3 |
4.4 |
0,7 |
0.3 |
3,2 |
1.3 |
Ζάχαρη |
100 |
0.5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Ελαιόλαδο |
|
|
|
|
99,9 |
0.58 |
|
|
Καρύδι |
13.7 |
0.9 |
65.2 |
4.3 |
15.2 |
01 |
6.7 |
0.2 |
Μέλι |
84,5 |
11 |
1,8 |
0.23 |
|
|
|
|
Πετιμέζι |
74,7 |
3.9 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Σουσάμι |
16,9 |
0.2 |
17,2 |
0.22 |
51,2 |
0.7 |
8 |
0.09 |
Άχνη ζάχαρη |
99.77 |
5.16 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Μυζήθρα |
2.9 |
0.4 |
13.6 |
1.7 |
4.2 |
0.5 |
|
|
Σύνολο |
|
53.4 |
|
12.6 |
|
4 |
|
1.6 |
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)
|
|
Kcal/100g |
353 |
Υδατάνθρακες (g) |
53.4 |
Λιπίδια (g) |
4 |
Πρωτεΐνη (g) |
12.6 |
Διαιτητικές ίνες (g) |
1,6 |