Εκτέλεση:
Επιλέγουμε χονδρές και γερές ελιές όχι πολύ ώριμες. Τις χαράζουμε στα 3-4 και τις βάζουμε στο νερό για 15 ημέρες. Αλλάζουμε κάθε ημέρα το νερό ρίχνοντας μέσα, από 2-3 κουταλιές λεμόνι χυμό και ¼ του λεμονιού τη φλούδα. Την τελευταία ημέρα δε βάζουμε καθόλου λεμόνι. Αφού ξεπικρίσουν καλά, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πετάμε τα κουκούτσια. Στη συνέχεια βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για να δέσει ελαφρώς και ρίχνουμε τις ελιές μέσα για 3 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Τις αφήνουμε έτσι για 12 ώρες, τις ξαναβράζουμε για 3 λεπτά και ρίχνουμε τη βανίλια καθώς και δυο σταγόνες λεμονιού. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος βάζουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Διατροφική αξία:Οι μαύρες ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ), βιταμίνη Ε , ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και είναι μέτριας περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Είναι ξηροί καρποί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στην οστική υγεία και σε ασβέστιο και σε κάλιο. Επίσης ανήκουν στα πλουσιότερα σε λίπος τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, είναι πλούσια σε βιταμίνης Α, όπως η α-τοκοφερόλη, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ιστορικό:Η συγκεκριμένη συνταγή είναι τρίτης γενιάς και προέρχεται από το Τρίκορφο Μεσσηνίας. Είναι μία από τις πολλές συνταγές όπου μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και προσέφεραν σε κόσμο που φιλοξένησαν.
Πηγή: Δήμητρα Βαρδουνιώτη