ΠΙΣΩ
ΕΛΙΟΨΩΜΟ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 50 λεπ
Χρόνος Αναμ/νης 30 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε προζύμι ή μαγιά και αραιώνουμε με λίγο νερό. Προσθέτουμε μισή κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο χυλός. Το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα για να φουσκώσει. Σε άλλη λεκάνη ζυμώματος, ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη φουσκωμένη ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις ελιές και το παστό. Όταν οι ελιές είναι αλμυρές και προσθέσουμε και παστό, αφαιρούμε το αλάτι. Ζυμώνουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Παράλληλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια, τα οποία ανοίγουμε με πλάστη σε μακρόστενα ή τετράγωνα φύλλα πάχους 3 χιλ.. Τα πασπαλίζουμε με τις ελιές και τα τυλίγουμε σε ρολό. Ραντίζουμε με λάδι μία μακρόστενη φόρμα κέικ και τοποθετούμε τα ρολά για μία ώρα για να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, αλείφουμε το ψωμί με ελαιόλαδο και το τρυπάμε δέκα φορές με ξύλο από σουβλάκι για να ψηθεί καλύτερα. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200ο C για 10 ’ και στους 180ο C για 40’. 

Πηγή: Δήμητρα Βαρδουνιώτη

Υλικά


  • Αλεύρι σκληρό (4 κούπες)
  • Γάλα φρέσκο (1 κούπα)
  • Προζύμι (½ κούπα) ή μαγιά σε σκόνη (1 κ.σ.)
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας (½ κούπα)
  • Ελιές μαύρες Τρίκορφου (1 ½ κούπα)
  • Σπόροι μαχλέπι σε σκόνη (1 κ.σ.)
  • Μαστίχα Χίου σε σκόνη (2 κομμάτια)
  • Γλυκάνισος σε σκόνη (1/4 κ.γ.)
  • Αλάτι ψιλό (1/4 κ.γ.)
  • Νερό χλιαρό (1 ½ κούπα)
  • Ψιλοκομμένο παστό (προαιρετικά) (½ κούπα)
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)