ΦΑΚΕΣ
ΦΑΚΕΣ
Οι φακές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής διατροφής είτε ως σούπα είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως το ρύζι, και σε συνδυασμό με μυρωδικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι φακές (Lens culinaris) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μικρό θερμιδικό περιεχόμενο. Περιέχουν ελάχιστο λίπος, κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λιπαρά) και σημαντικές ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών. Οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλή πηγή φυτικών ινών. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών (Α, Β, C) και σιδήρου, ο οποίος πρέπει να συνδυάζεται διατροφικά με λήψη βιταμίνης C για να ενισχύεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men. J Med Food. 12 σελ.100-108
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants, European Journal of Lipid Science and Technology, 110, σελ.865-878
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm/, τελευταία προσπέλαση 9/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)