ΠΙΣΩ
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Άτομα 12
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι για να πάρει βράση και να πήξει. Σε ένα δοχείο χτυπάμε τα αυγά (6 κρόκους και 3 ασπράδια) με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το τσέρι ή το κονιάκ για αρκετή ώρα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε σιγά–σιγά τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινο κουτάλι και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει. Την σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα, για να μη κάνει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψουμε πρώτα καλά με βούτυρο ένα-ένα.
Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας επάνω στην κρέμα, αφού τα αλείψουμε ένα-ένα με βούτυρο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά.

Για το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 7-8 λεπτά. Ύστερα, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού, τη κανέλα και τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε τα 2 κουταλάκια γλυκού θυμαρίσιο μέλι Ταϋγέτου. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο, αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Σημείωση:
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε.


Υλικά


  • 1.500 γρ. γάλα
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κρόκους αυγών και 3 ασπράδια
  • 2 άρωμα βανίλιας
  • 2-3 κουταλιές ποτό τσέρι ή κονιάκ
  • ½ κιλό φύλλα κρούστας
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος Μεσσηνίας για τα φύλλα

Για το σιρόπι


  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 βανίλια άρωμα
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • Καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 κουταλάκι γλυκού αρωματικό θυμαρίσιο μέλι Ταϋγέτου
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)